Je bent niet verantwoordelijk voor iemand anders problemen!

We willen allemaal weleens een superheld zijn en graag iemand helpen die in de problemen zit. Daar is op zich niks mis mee, maar als je het probleem van iemand oplost, heeft diegene er niks van geleerd.

Een voorbeeld: iemand heeft schulden door het verbrassen van geld. Zodra er geld op de rekening staat is het op en sterker nog diegene heeft overal kredieten, afbetalingsregelingen etc. Diegene is treurig en jij biedt aan de schuld af te kopen omdat je het toch hebt liggen. Je neemt dus de verantwoordelijkheid.

 

Heel mooi, maar omdat die ander de kern van het probleem, namelijk geld uitgeven zonder dat je het hebt, niet heeft aangepakt, is de kans groot dat zodra de schuld afbetaald diegene gewoon weer verder gaat met schulden maken. Een jaar later is diegene precies weer op dezelfde plek.

 

Je hebt ze daarmee, hoe goed bedoelt ook, de kans ontnomen om zich te beseffen wat het heeft veroorzaakt en daar weer zelf uit te komen.

Je kan in dit geval beter steunen en praten over wat het probleem heeft veroorzaakt en helpen een oplossing te bedenken, dan het voor iemand oplossen.

 

Dit is slechts één voorbeeld van vele thema’s. Het kan ook relationeel zijn zoals dat iemand in een slechte relatie zit. Het kan ook bijvoorbeeld opvoeding zijn waarbij je de verantwoordelijkheid neemt voor iemand anders kinderen.

 

Iedereen heeft zijn eigen thema’s om op te lossen in het leven. We hebben allemaal ons eigen groeipad.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.