Groeien door pijn

 

Soms is het leven gewoon moeilijk en heb je (emotionele) pijn. Je hebt het gevoel dat je niet meer kan opstaan en/of een gevoel van verslagenheid.

Emotionele pijn wordt veroorzaakt door verschillende dingen. Bijvoorbeeld een gestrande relatie, het overlijden van een dierbare, een (ongeneeselijke) ziekte, een ongeluk, ruzie met een goede vriend, niet zwanger kunnen worden of het verliezen van je baan.


Wegstoppen is niet de oplossing

 

Het heeft alles te maken met acceptatie van jezelf en oordelen van buitenaf en van jouzelf. Meestal is het een situatie waar je niet vrijwillig in terecht komt. Het is iets wat bij het leven hoort en waar iedereen mee te maken krijgt.

Als je pijn hebt, ga je door een intensieve gevoelservaring waarvan we al snel de neiging hebben om het weg te drukken. We willen onszelf verdoven, het gevoel wegstoppen en vooral dat het zo snel mogelijk weggaat.

Dit is een hele logische reactie, alleen los je daarmee je pijn niet op. Sterker nog, het slaat zich op als blokkade (energie) in jouw lichaam.


Wat goed om te weten is dat

 

het niet accepteren van de pijn de oorzaak van lijden is. Het maakt dat het lijden veel intensiever is en langer aanhoudt. Acceptatie van de pijn, het verdriet en leven in het nu is dus cruciaal.


De emotionele pijn is echter niet bedoeld om jou te laten lijden. Het is bedoeld om je bewust te laten worden. Het laat je inzien dat na chaos weer orde kan ontstaan, de kwetsbaarheid van het leven en dat alles altijd verandert.

 

Het geeft ons diepte in onze ervaringen. Het is een kans om opnieuw naar de situatie te kijken, opnieuw te kiezen en te gaan bouwen.

 

Het laat je inzien wat belangrijk is voor jou zodat je kan groeien.


Op het moment dat je pijn accepteert als iets dat bij het leven hoort en dat je daar verdrietig om mag zijn, kan de wond helen.

 

Zo kan de pijn sneller overgaan in groei.

 

Heb je hier hulp bij nodig? Kijk dan eens naar