Zet jezelf op de eerste plaats!

Kiezen voor jezelf


Je wilt van alles doen voor je gezin, het werk en vrienden. Het is druk en ondertussen daalt jouw energie naar een nulpunt. Er blijft maar weinig tijd over en het gevoel van onvrede neemt elke dag een beetje toe.
 
Vaak blijven de gedachten beperkt tot “Ik wil meer tijd voor mezelf” of “Het moet anders”. Wat we vaak niet doen is verder onderzoeken wat dat dan precies is. Daar ligt nu net het probleem!


Jij bent oké, acceptatie van jezelf!


Ondanks dat we er voor de buitenwereld vaak heel erg zelfverzekerd uitzien geldt voor velen van ons dat we zo vol vertrouwen helemaal niet zijn.

Doordat we altijd maar druk zijn, zetten we onszelf vaak op de laatste plaats.

Ben je perfectionistisch, bang om de ander teleur te stellen, vaak aan het pleasen of heb je last van faalangst? Allemaal tekenen die wijzen naar een mate van onzekerheid, het jezelf niet goed genoeg vinden.

 

Als je het niet helder hebt, kan je dit ook niet gaan veranderen


Voor jezelf kiezen klinkt voor de meeste van ons heel aantrekkelijk, maar toch doen we het vaak niet. Als je voor jezelf kiest, valt automatisch alles af wat niet bij je past
 
Wat is goed voor jou? Waar liggen jouw grenzen? En wat wil je nu eigenlijk?
 
Het is cruciaal dat je dat weet zodat je keuzes kan gaan maken. Je kan dus eigenlijk niks verliezen.
 

Iedereen is Uniek, je kan jou dus met niemand vergelijken


Heb je dat al eens bedacht? Zo ja, dan zou je weten dat jij uniek bent, dat er niemand op deze wereld precies is zoals jij. Dat houdt in dat je het nooit hetzelfde kan doen als een ander. Je kan je best doen, je kan het op jouw manier bijna hetzelfde doen, je mag het dus op jouw manier doen!

Als er aan jou niet te zien is aan de buitenkant dat je last hebt van faalangst, dat je onzeker bent, dat je moe bent of veel te druk, dan kan je dat wsl aan de mensen in je omgeving ook niet zien. Bedenk je dus telkens in het contact met anderen dat je niet weet wat zij denken of voelen.

Alleen al door je dat te realiseren zal je merken dat bij jou langzaamaan de druk afneemt.

Tips 

  • Zeg wat je denkt en doe wat je voelt (wel met respect voor de ander), dan blijf je nergens mee zitten.
  • Wees lief voor jezelf, stel niet te hoge eisen, je hoeft niet perfect te zijn, je bent goed genoeg zoals je bent!
  • Pas wanneer je lief bent voor jezelf zal alles wat je uit liefde voor een ander doet niet ten koste gaan van jezelf, zo maak je keuzes die ook goed zijn voor jou en vreet het lief zijn voor anderen geen energie.

 
Wanneer je op deze manier loskomt van de oordelen en verwachtingen van anderen en je lief gaat zijn voor jou zal je merken dat je steeds meer jezelf kan zijn. Dat geeft lucht en ruimte!
 
Ga er voor, JIJ BENT DE MOEITE WAARD!
 
Het hoeft niet meteen radicaal anders, maar begin met de kleine stapjes. Wees lief voor jezelf en ga onderzoeken wat je belangrijk vindt. Elke keer als je weer voor jezelf kiest, is het een stap in de goede richting. Zo kan je langzaamaan echt jezelf op de eerste plaats gaan zetten.
 
Ik hoop dat je met deze tips aan de slag kunt.
 
Mocht je hier hulp bij nodig hebben? Neem eens een kijkje