Mindvol of Mindful?

Het nu is de sleutel naar jezelf!

Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term mindful in verband met verandering en een beter leven, maar mindful leven wat betekent dat nu eigenlijk?

 

Een samenvatting van de verschillende definities brengt ons bij:
 

  • Het bewust sturen van je aandacht;
  • Een open en accepterende houding ten opzichte van gedachten, gevoelens en fysieke/lichamelijke reacties;
  • Het onaangename toelaten;
  • Leven in het NU.

Wil jij ook van Mindvol naar Mindful?

 

Heb jij ook een hoofd vol van wat je geleerd hebt, van wat je hebt meegekregen uit je jeugd, vanuit de maatschappij? Reageer ook jij vanuit jouw pijn vanuit het verleden, vanuit jouw ervaringen? Gooi dan nu het roer om en ga leven in het NU!

Hoe doe je dat? 4 simpele tips:

 

1. Door uit je hoofd te gaan en in je hart, vanuit het denken naar je gevoel;

 

Neem wat vaker de tijd om naar jezelf te luisteren. Een ander simpel trucje om meteen in het nu te komen is om tegen jezelf te zeggen waar je op dat moment bent, bijv. ik ben in de auto of ik ben in de douche. Daarmee ben je direct in het moment. Probeer het maar een keer.

 

2. Door met liefde en compassie met anderen om te gaan, maar vooral ook met jezelf;

 

Oordelen en verwachtingen hebben vaak een giftig effect op je hele psyche zonder dat je het door hebt.

 

Door liefdevoller te zijn naar jezelf en de ander en de oordelen/verwachtingen die jouw ego heeft, wordt je gevoel beter. Het krijgt de ruimte en kan daardoor wegstromen. Jij bent niet je oordelen of gedachten en je kan tevens ook niet weten waarom de ander zo handelt.

3. Door te accepteren wat je niet (meer) kan veranderen en je te richten op het nu;

 

Het verleden is geweest, daar kan je niks meer aan veranderen. Door vaak tegen jezelf te zeggen dat het ok is wat je voelt en je het gevoel toestaat, kan je het daarmee loslaten. De meeste zorgen zitten in de gedachten aan het verleden of wat mogelijk in de toekomst kan gebeuren, niet in het moment zelf. Wees je daar bewust van.

4. Door elk moment bewust te leven, niet direct te reageren, maar je af te vragen waar jouw reactie vandaan komt.

 

Misschien is dit wel de belangrijkste. Op die manier kan je jouw aandacht bewust sturen, openstaan voor de gevoelens van de ander en jouzelf! Reageren vanuit liefde voor jezelf en alles om je heen. Door pauze in te bouwen tussen je reactie en het verwerken creëer je een buffer in het bewust zijn. Ga daarmee de slag. We hebben nog een aantal quotes bij elkaar gezet voor je om je te inspireren over Mindfulness.

Meer in verdiepen?