Nee!

 

Een heel klein woordje dat voor veel mensen niet zo makkelijk te gebruiken is.

We willen de ander vooral geen naar gevoel geven, willen zeker niet dat de ander denkt dat we hem of haar niet aardig vinden en al helemaal niet dat we niet aardig gevonden worden.

Nee voelt soms dus egoïstisch maar is dat wel reëel? Waarom vinden we het van de ander heel normaal dat ze nee zeggen?

én Waarom hebben we zo veel moeite met nee?
Het heeft alles te maken met acceptatie van jezelf en oordelen van buitenaf en van jezelf.

De oordelen die wij als kind hebben meegekregen zitten zo diep dat we ze maar moeilijk los kunnen laten. Wees je bewust van wat je denkt en zegt, zodat je inzicht krijgt in jouw oordelen. Wanneer je je bewust bent, kan je beginnen met veranderen.
 

Ja, ik zeg een keer nee!

 

Tips:

1. Kijk eens naar de ander en besef dat hij anders is, jij bent dat dus ook, de enige voor wie jij hoeft te zorgen ben jij, doe dat dan ook!

Als jij je aanpast aan anderen, ontneem jij jezelf zelfliefde en kracht. Je zet de ander op de eerste plaats en daardoor raak je uit balans.

 

2. Zorg dat je in balans bent, dat jij jezelf accepteert voor wie je bent en dat jij naast lief en vriendelijk af en toe ook chagrijnig of boos bent en accepteer zeker dat je voor jezelf opkomt.

Ga staan voor wie je bent en durf het aan de wereld te laten zien. Niet de ander pleasen, maar zelf groeien.

 

3. Maak geen heel excuus wanneer je nee zegt. Hou het kort, breng het liefdevol en hou het bij de waarheid. Voorbeeld: er is een feestje, maar je bent eigenlijk te moe. “Ik moet helaas afzeggen, want ik ben afgedraaid. Heel veel plezier en laten we een ander keer afspreken.” Klinkt dit afwijzend? Nee toch?

Een beetje liever voor jezelf zijn, een beetje beter voor jezelf zorgen, oude ideeën loslaten en nieuwe omarmen en accepteren dat jij niet, wij niet, niemand niet perfect is of hoeft te zijn!